direct naar inhoud van 2.2 Functionele structuur
Plan: Bedrijventerrein Tradepark 58 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011025-e001

2.2 Functionele structuur

2.2.1 Verkavelingsplan

Er is een verkavelingsplan voor het gebied gemaakt (onderstaand figuur Surfplas Beeldkwaliteitsplan juli 2004 Verkavelings- en beeldkwaliteitsplan bedrijventerrein Surfplas d.d. juli 2004) .

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2011025-e001_0004.jpg"

Hieronder volgt een samenvatting van de hoofdlijnen van het plan. Bij het ontwerp van het nieuwe bedrijventerrein T58 zijn de aanwezige waardevolle landschappelijke elementen versterkt en manifest gemaakt. Het uitgewerkte noordelijk plandeel verschilt van het uitgewerkte zuidelijk plandeel. Het verschil in uitwerking zal per deel worden toegelicht.

2.2.1.1 Tradepark 58 Zuid

Groene plint rond de bebouwing

In hoofdzaak bestaat de structuur in deel zuid uit een hoofdontsluitingsweg die de waardevolle randen van het bedrijventerrein volgt. Het daarbinnen liggende bedrijventerrein wordt doorsneden door expeditiestraten, die een visuele relatie bieden met de Surfplas. Rondom de bouwblokken ligt een groene plint, waarin alle benodigde voorzieningen (parkeren, entrees, verlichting e.d.) een plek hebben. De randen en deze strook vervullen een belangrijke functie in de gewenste kwaliteitsuitstraling van het bedrijventerrein. De beoogde hoge kwaliteit wordt zowel gerealiseerd in de openbare ruimte als in de bebouwing.

Landschap en natuur

De waardevolle natuurlijke elementen in deel zuid zijn beperkt tot specifieke randen. In het gebied zelf zijn niet of nauwelijks waarvolle elementen aanwezig. De randen van het deelgebied worden gevormd door de Turnhoutsebaan, Rillaersebaan, Surfplas en de nieuw te ontwikkelen woonwijk Boschkens. Waardevolle laanbeplanting in het talud langs de Rillaersebaan vormt aan de zuidzijde de begrenzing en wordt gehandhaafd. De Turnhoutsebaan heeft eveneens waardevolle laanbeplanting en vormt de begrenzing aan westelijke zijde.

In het gebied zelf is ingezet op een zo efficiënt mogelijke infrastructuur en verkaveling, waarbij de kwaliteit van de randen benut en versterkt wordt. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens om een hoog uitgiftepercentage in combinatie met een hoog bebouwingspercentage te realiseren. De waterspiegel van de Surfplas ligt 3 tot 4 meter lager dan het bedrijventerrein. Door de dichte begroeiing was de Surfplas nauwelijks beleefbaar. Door in de beplanting enkele openingen te maken, ter plaatse van de noord-zuid- c.q. expeditiestraten, is de beleving van de Surfplas vergroot. Vanuit de noord-zuidstraten, die de kortsluitingen vormen met de rondweg op het bedrijventerrein, is er dan zicht op de Surfplas. De oriëntatie op de Surfplas geeft het gebied een duidelijke identiteit.

Ontsluiting en bebouwing

Door de situering van de hoofdontsluitingsweg aan de rand van het gebied is een zeer efficiënte verkaveling mogelijk, die tevens rekening houdt met de gewenste flexibele invulling van het terrein bij uitgifte van de percelen. Een belangrijk deel van de kwaliteit van deel zuid wordt behaald door het ritme van onder meer hagen, parkeervakken en bomen in een strook van 5 of 7 meter breed. Parkeren voor bezoekers wordt gerealiseerd langs de hoofdrijbaan in extra diepe parkeervakken in clusters van parkeervakken gescheiden door hagen en haagblokken waarin bomen staan.

De hoofdrijbaan die parallel loopt aan de Turnhoutsebaan krijgt een afwijkende parkeeroplossing. Naast de hoofdrijbaan komt een secundaire rijbaan, te bereiken via inritten, afgescheiden door een doorlopende haag met parkeervakken daar achter. De veiligheid ter plaatse van medegebruik door fietsers wordt op die wijze vergroot en de auto's worden zo grotendeels onttrokken aan het zicht vanaf de Turnhoutsebaan.

Parkeren voor personeel geschiedt binnen de rooilijn, op eigen terrein uit het zicht, en draagt bij aan de kwaliteit. De parkeerplaatsen voor personeel zijn te bereiken vanaf de expeditiestraten. De zichtzijde van de bebouwing kan daardoor geheel gericht zijn op klanten en bezoekers, terwijl de expeditiestraat gericht is op personeel en bevoorrading. Voor de architectuur is gekozen voor bebouwing met een sobere tijdloze uitstraling, zoveel mogelijk gesloten, eenvoudige, rechthoekige bouwvolumes en zorgvuldig gedetailleerd.

Windsurfclub Goirle

In het plangebied is de windsurfclub Goirle gevestigd. De vereniging met haar verenigingsgebouw en surfactiviteiten is ingepast in een locatie ten zuidwesten van de plas. Via een wijzigingsplan (Surfplas, 1e wijziging) was aan deze gronden de bestemming 'Water' toegekend.

In dit bestemmingsplan Tradepark 58 is voor de Windsorfclub Goirle de bestemming Recreatie opgenomen. Hierbinnen zijn de activiteiten en bebouwing voor de surfclub toegelaten.

2.2.1.2 Surfplas Noord

Drie kwaliteiten, drie richtingen, driehoeksontsluiting

Voor deel Noord is de structuur geënt op de drie landschappelijke kwaliteiten van het gebied. Deze worden in het plan zichtbaar en beleefbaar gemaakt en versterkt. Bovendien zijn deze elementen letterlijk richtinggevend geweest. Het gaat om het eikenbosje, de randbeplanting rondom het perceel van energiebedrijf Essent en het beekdal van de Katsbogte. De gewenste kwaliteit van het bedrijventerrein wordt vooral bepaald vanuit de profielen, maar ook door de bebouwing. Door te kiezen voor een sterk ruimtelijk kader, brede groene bermen, is de uiteindelijke kwaliteit van het gebied als geheel sterker. Nu wordt de kwaliteit zowel door de groene uitstraling als de uiterlijke verschijningsvorm van bedrijven die zich op het terrein vestigen bepaald.

Het profiel van de hoofdrijbaan, met uitzondering van de rijbaan langs de Katsbogte, beslaat circa 20 meter, waarvan de middelste 7 meter rijbaan is. Aan weerszijden van de rijbanen wordt een brede beplantingsstrook aangebracht, die ter hoogte van het eikenbosje en het perceel van Essent wordt vervangen door een dichtere beplanting met een ander sortiment.

De openbare ruimte vormt de drager van het bedrijventerrein en komt voort uit de bestaande landschappelijke elementen.

Landschap en natuur

Om het eikenbosje en de beplanting op de grens van het Essent-terrein goed in te passen, is ervoor gekozen om op een strook direct om de bestaande beplanting heen aanvullende beplanting van dezelfde soort aan te brengen. Deze strook blijft overigens zoveel mogelijk vrij van voorzieningen. Tevens voorkomt de gekozen maat en inrichting van de strook dat de wortels van de waardevolle beplanting worden beschadigd. Als ruimte wordt het beekdal van de Katsbogte behouden en versterkt. Het natuurlijke verhang in het terrein wordt zo veel mogelijk behouden en bij het ontwikkelen van het watersysteem voor het bedrijventerrein is het als uitgangspunt gebruikt. Het water wordt op deze wijze zo natuurlijk mogelijk naar het beekdal geleid.

Aan de zuidzijde van het deelgebied Noord wordt een natuurlijke zone gecreëerd. Het beekdal vormt een waardevolle open ruimte en een passende overgang naar de achterliggende woonwijk.

Ontsluiting en bebouwing

De hoofdontsluiting wordt sterk beeldbepalend. Bomen van verschillende afmetingen worden aangeplant in een brede berm en vormen uiteindelijk een brede bosstrook. Achter de bermbeplanting worden de bedrijven gesitueerd. Inritten voor de bedrijven worden zo veel mogelijk gecombineerd om zo min mogelijk doorsnijdingen van de bermen te hebben. Onder de inritten liggen ook de rioolaansluitingen naar de bedrijven. In tegenstelling tot andere bedrijventerreinen is in het noordelijk deel niet alleen de presentatie van bedrijven langs de rijbaan belangrijk, maar ook het groene karakter van het rijbaanprofiel. De bedrijven staan in een groene setting. Voor de architectuur wordt, net als in het zuidelijk deel, gedoeld op bebouwing met een sobere tijdloze uitstraling, zoveel mogelijk gesloten, eenvoudige, rechthoekige bouwvolumes met een zorgvuldige detaillering.

2.2.2 Beeldkwaliteit

Gelijktijdig met het uitwerkingsplan is het beeldkwaliteitplan Bedrijventerrein Surfplas (bijlage Surfplas Beeldkwaliteitsplan juli 2004) vastgesteld. In dit plan zijn eisen en voorwaarden geformuleerd ten aanzien van de vormgeving van de bedrijfsbebouwing en de inrichting en materialisatie van de openbare ruimten. Dit beeldkwaliteitplan wordt als toetsingsinstrument gebruikt bij de uitgifte van gronden, de inrichting van de openbare ruimte en de welstandsbeoordeling van de ingediende bouwaanvragen.

2.2.3 Infrastructurele aspecten

Ontsluiting

Tradepark 58 is ontsloten via knoopunt Het Laar (afrit 11 van de A58) en vervolgens via uitvoegstroken op de Turnhoutsebaan. Een rotonde op het terrein verdeelt het gebied in Tradepark 58 Noord en Zuid.

Voor fietsers is het terrein goed ontsloten. Zowel bij knooppunt Het Laar als bij de Goirleseweg kunnen fietsers de A 58 ongelijkvloers kruisen. Vervolgens is er een geregelde oversteekplaats op de Turhoutsebaan resp. een directe afslag naar T58 en het aparte fietspad parallel aan de Katsbogte. Tevens is er een doorverbinding in de noordoosthoek naar de Tilburgseweg. Dit fietspad kan ook als calamiteitenroute gebruikt worden. Deze ontsluiting mag niet als permanente auto-ontsluiting gebruikt worden.

Parkeren

Parkeren geschiedt geheel op eigen terrein. In de delen Noord en Zuid is een verschillende oplossing gekozen, die samenhangt met de landschappelijke kenmerken waarop met de verkaveling is ingespeeld. Zoals eerder omschreven is op T58 Zuid gekozen voor een groene plint rondom de gebouwen, waarin o.a. parkeerplaatsen zijn opgenomen. Formeel liggen deze door de gemeente aangelegde plaatsen op eigen (privé) terrein. Daarnaast leggen de bedrijven zelf, naar behoefte, parkeerplaatsen aan op hun perceel.

Op T58 Noord worden alle parkeerplaatsen gerealiseerd op het perceel.

Er worden de volgende parkeernormen gehanteerd:

  • showroom, arbeidsextensief, etc: 1,1 pp/ 100 m² bvo
  • bedrijfsverzamelgebouw: 1,25 pp/ 100 m²
  • opslag, magazijn: 0,65 pp/ 100 m²
  • kantoordeel, arbeidsintensief: 2 pp/ 100 m²

Daarbij wordt echter uitdrukkelijk gemeld dat parkeren op bedrijventerreinen maatwerk is. Deze normen zijn derhalve richtlijnen, die per bedrijf worden gespecificeerd.

Openbaar vervoer

De locatie van Tradepark 58 is gericht op autogebruik. Bereikbaarheid per openbaar vervoer c.q. bus is derhalve zeer beperkt. Het Laar en Rillaersebaan worden bediend, maar er zijn geen haltes nabij T58.