9.2 Overleg ex artikel 3.1.1 Bro
Het concept-ontwerpbestemmingsplan is onder vermelding van een reactietermijn van vier weken verzonden naar de in artikel 3.1.1 Bro genoemde overleginstanties. Het concept is verzonden aan de volgende organisaties:
Instantie
|
Datum verzending
|
Datum ontvangst reactie
|
Opmerkingen?
|
Waterschap de Dommel
|
28 maart 2012
|
24 april 2012
|
ja
|
Rijkswaterstaat Directie Noord Brabant
|
28 maart 2012
|
26 april 2012
|
ja
|
Provincie Noord Brabant
|
28 maart 2012
|
14 mei 2012
|
ja
|
College van burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle
|
28 maart 2012
|
17 april 2012
|
ja
|
Bort
|
28 maart 2012
|
1 april 2012
|
ja
|
Brandweer Midden-West Brabant
|
28 maart 2012
|
-
|
nee
|
Enexis
|
28 maart 2012
|
-
|
nee
|
Hieronder worden de overlegreacties met opmerkingen (samengevat) weergegeven, waarbij tevens het standpunt van het college van burgemeester en wethouders wordt vermeld.
Waterschap De Dommel:
- De bestemming Water ontbreekt in de regels.
- Verzoekt om in artikel 3.1.2., Bijbehorende voorzieningen bij de bestemming Bedrijventerrein, Water en waterhuishoudkundige voorzieningen op te nemen.
- Leggerwatergang Katsbogte valt binnen de bestemmingsbegrenzing Natuur op de Verbeelding. Deze leggerwatergang dient van insteek tot insteek met de bestemming Water te krijgen.
Standpunt college
De regels en verbeelding zijn hierop aangepast.
Rijkswaterstaat:
- In de regels en de verbeelding behorend bij het voorontwerp bestemmingsplan wordt geen melding gemaakt van de afgesproken vrijwaringszone en overlegzone.
- Rijkswaterstaat verzoekt de regels en de verbeelding aan te passen door deze vrijwaringszone van 35 meter hierin aan te geven en binnen deze zone geen bouwwerken toe te staan die een toekomstige uitbreiding van de Rijksweg kunnen belemmeren;
- Voor de vrijwaringszone zou moeten gelden dat nieuwe ontwikkelingen slechts kunnen plaatsvinden na een verklaring van geen bezwaar van de wegbeheerder.
- Rijkswaterstaat verzoekt om een overlegzone van 75 meter vanuit de kant verharding op te nemen. Bij nieuwe ontwikkelingen binnen deze zone dient overleg te worden gevoerd met Rijkswaterstaat als wegbeheerder.
- Rijkswaterstaat merkt op dat de bouwgrens van de geplande bebouwing aan de Katsbogte vrijwel gelijk loopt met de grens van de vrijwaringszone, terwijl de ontsluitingsweg Katsbogte geheel binnen deze vrijwaringszone is gelegen.
- Bij een uitbreiding van rijksweg A58 zal de gehele ontsluiting van de gerealiseerde bebouwing naar alle waarschijnlijkheid moeten komen te vervallen, met alle gevolgen van dien.
- Een ontsluiting van een bedrijventerrein via een parallelweg die direct grenst aan een rijksweg is niet wenselijk, aangezien het verkeer op de rijksweg kan worden verblind of afgeleid door tegemoet komend verkeer. In dat geval zijn door de gemeente ook aanvullende maatregelen benodigd als zichtschermen, die ook de nodige ruimte innemen.
- Rijkswaterstaat dringt er op aan om de ontsluiting van het noordelijke deel van het Tradepark op andere wijze in te richten, zodat de ontsluiting van de gevestigde bedrijven in de toekomst bij een eventuele uitbreiding van rijksweg A58 niet in het gedrang komt en toch een kwalitatief hoogwaardig bedrijventerrein kan worden opgeleverd.
- Blijft het plan gehandhaafd om het Tradepark aan de noordkant via de weg Katsbogte te ontsluiten, dan dient de gemeente in overleg te treden met Rijkswaterstaat wegendistrict Eindhoven, of en waar zichtschermen benodigd zijn.
Standpunt college
Het bestemmingsplan Bedrijventerrein Tradepark 58 2012 is een conserverend bestemmingsplan. In het kader van de actualisatie verplichting is dit bestemmingsplan opgesteld. In het plan worden de bestaande toestand opgenomen alsmede de planologische situatie zoals die opgenomen is in het Uitwerkingsplan Tradepark A58 dat op 21 juni 2005 is vastgesteld en onherroepelijk is.
In 2008 zijn de volgende afspraken tussen de gemeente en Rijkswaterstaat gemaakt (zie brief d.d. 10 juli 2008)
-
a. "De gemeente Tilburg en Rijkswaterstaat betrekken elkaar in een vroegtijdig stadium bij relevante nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, die verband houden met de A58 of liggen in de nabijheid van de A58. Hierbij blijft als “overlegzone” gelden een zone van 75 meter langs de A58.
-
b. Bestaande ruimtelijke ontwikkelingen, functies en bestemmingen mogen binnen de betreffende rode lijnen gehandhaafd blijven of gerealiseerd worden. Onder bestaande ruimtelijke ontwikkelingen verstaan wij:
-
1. ontwikkelingen die zijn toegestaan ingevolge vigerende bestemmingsplannen inclusief de daarin opgenomen vrijstellingsmogelijkheden, wijzigings-, en uitwerkingsbevoegdheden en het overgangsrecht;"
De ontwikkeling van Tradepark 58 is mogelijk op basis van het vigerende bestemmingsplan Surfplas, vastgesteld op 9 oktober 2000, goedgekeurd op 8 mei 2001 en onherroepelijk geworden op 17 juli 2002 en het vigerende Uitwerkingsplan Surfplas, vastgesteld op 21 juni 2005 en is dus in de zin van de afspraken uit 2008 een bestaande ruimtelijke ontwikkeling die mogelijk is binnen de mogelijke toekomstige uitbreiding. Gelet hierop zijn de opmerkingen over de aanwezigheid van de ontsluitingsweg binnen de vrijwaringszone niet terecht. Dit bestemmingsplan laat geen nieuwe ontwikkelingen toe die niet al eerder in geldende bestemmingsplannen mogelijk waren.
De ontsluitingswegen van het bedrijventerrein zijn reeds aangelegd en de uitgifte van de kavels is gestart.
Op de verbeelding is een vrijwaringszone van 35 meter opgenomen, zoals ook bij het naastgelegen bestemmingsplan Bedrijventerrein Katsbogten 2008. Dit houdt in dat hier geen gebouwen mogen worden gerealiseerd.
Het opnemen van een overleg zone is niet nodig omdat er geen nieuwe planologische ontwikkelingen binnen dit bestemmingsplan worden toegestaan.
Provincie Noord Brabant
- Men acht een minimum bebouwingspercentage van 30% erg laag en niet in overeenstemming met het streven naar zorgvuldig en zuinig ruimtegebruik zoals beoogd wordt in artikel 3.6, derde lid van de Verordening ruimte.
- In artikel 6.'Natuur' onder 6.3.1 van de planvoorschriften is een binnenplanse afwijkingsregeling opgenomen voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor het oprichten van onderhoudsgebouwen met een oppervlakte van niet meer dan 30 m2. Wij achten deze regeling in strijd met artikel 2.1 lid 2 sub a van de Verordening ruimte.
- De Surfplas en de noordelijke gelegen oevers maken deel uit van het plangebied van het onderhavige bestemmingsplan en zijn gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur. Er dienen regels in het plan opgenomen te worden tot behoud, herstel en bescherming van de waterkwaliteit voor de aanwezige natuurwaarden.
Standpunt college
- De regeling m.b.t. de minimum bebouwingspercentage is aangepast en het minimale bebouwingspercentage is verhoogd naar 50%. In artikel 3.4 is hiervoor een afwijkingsmogelijkheid opgenomen b.v. voor bedrijven die thans een gedeelte van het perceel bebouwen en in de toekomst op het betreffende perceel willen uitbreiden. Dit achten wij ook een duurzame invulling van het bedrijventerrein.
- Deze afwijkingsmogelijkheid is uit het plan verwijderd.
- De Surfplas heeft de dubbelbestemming Waarde Ecologie gekregen. Hierin zijn regels opgenomen voor behoud, herstel en bescherming van de aanwezige natuurwaarden.
Gemeente Goirle
- Op de verbeelding en het verkavelingsplan staat dat er een verkeersverbinding wordt gerealiseerd tussen T58 en de Tilburgseweg. Dit moet een langzaamverkeerroute en een calamiteitenontsluiting zijn. Dit staat echter niet met zoveel woorden in de toelichting. Om misverstanden te voorkomen zou het beter zijn wanneer dat wel nadrukkelijk in het bestemmingsplan wordt gemeld. Deze calamiteitenroute, die op grond van Tilburg ligt, is niet in het ontwerpbestemmingsplan Bedrijventerrein Tradepark 58 2012 opgenomen. Het is uiteraard niet de bedoeling om er een permanente auto-ontsluiting van te maken.
- In de regels is de bestemming "Water" vergeten, terwijl deze wel op de verbeelding staat.
- De bestemming "Natuur" op de EVZ in Tilburg is anders dan de bestemming "Natuur" in Goirle. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Het is wel erg onhandig dat voor de geplande voetgangersbrug over de EVZ een aanlegvergunning nodig is. Gaarne de aanleg van de voetgangersbrug uit dit regime halen.
Standpunt college
De verbeelding, de regels en de verbeelding zijn hierop aangepast met uitzondering van de opmerking over de voetgangersbrug omdat die gelet op de oppervlakte niet aanlegvergunningplichtig is. Het betreffende fietspad heeft de bestemming Verkeer en Verblijf gekregen.
Bort
Stelt de volgende vragen:
- Wat zijn de wijzigingen ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan?
- Kunnen de bestaande slagbomen meteen meegenomen worden in het bestemmingsplan en daarnaast ook de mogelijkheid om in de toekomst eventueel meteen camera's te kunnen plaatsen, dat lijkt handig om in de toekomst eventueel lastige procedures te voorkomen?
Standpunt college
Het plan bevat feitelijk geen wijzigingen ten opzichte van het geldende bestemmingsplan. Het betreft een actualisatie. Die moet de gemeente opstellen omdat de gemeente voor 1 juli 2013 dient te beschikken over actuele bestemmingsplannen d.w.z. plannen jonger dan 10 jaar. Het huidige bestemmingsplan is van 2000.
Er is alleen in de begripsomschrijving en binnen de bestemming Bedrijventerrein een categorie kantoorachtige bedrijvigheid opgenomen om eventuele onduidelijkheden die er in het verleden waren bij de vestiging van bedrijven met hoge mate van kantoorhoudendheid te voorkomen. De bebouwingsmogelijkheden enz. zijn gelijk aan het geldende bestemmingsplan.
Het plaatsen van slagbomen past binnen de bestemming Verkeer en behoeft niet apart in het bestemmingsplan geregeld te worden. Hetzelfde geldt voor het ophangen van camera's. Wel geldt daar mogelijk andere regelgeving voor maar het bestemmingsplan is hiervoor niet belemmerend.