Plan: | Bedrijventerrein Tradepark 58 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2011025-e001 |
Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Nieuwe Leij (Beerze en Reusel) en behoort zowel kwalitatief als kwantitatief tot het beheergebied van Waterschap de Dommel.
Het plangebied heeft een bruto oppervlakte van ongeveer 50 Ha en bestaat grotendeels uit bedrijventerrein, gelegen rond de surfplas. De oostoever van de surfplas is gelegen in de gemeente Goirle.
Het plangebied wordt gekenmerkt door de beekdalstructuur van de Katsbogte, dat van Zuidwest naar Noordoost daalt. Het terrein is hoger aan beide kanten van het dal dan de Katsbogte. De Surfplas is ontstaan door zandwinning en heeft zeer steile oevers, tot de tussen 2 en 4 meter hoger dan het omliggend gebied.
De terreinhoogte daalt vanaf de noordwestelijke hoek, bij het trafostation, van 15,50 m + NAP richting de Katsbogte (naar het zuidoosten) en vanaf de Rillaersebaan, van 16,25 m + NAP richting de Katsbogte (naar het noordoosten). De Katsbogte zelf heeft een flauw verhang (minder dan 1°). Het bed van de beek daalt van ongeveer 14,50 m + NAP, bij de Blaakweg, tot ongeveer 13,00 m + NAP, bij de rijksweg.
Uit het geohydrologisch onderzoek van 2001, kenmerkt de bodemopbouw in het plangebied zich door aanzienlijke variaties op korte afstanden, waarbij de zandlagen afwisselen met storende lagen.
De bodem hoofdzakelijk uit zwak tot zeer siltig, zeer fijn tot matig fijn zand. Uit diepere boringen, is het bekend dat de siltgehalte op grotere diepte afneemt. Binnen het plangebied komen storende lagen voor in de vorm van leem en klei, vooral bij het dal van de Katsbogte. De horizontale doorlatendheid is in het geheel goed te noemen, dankzij de zandige 'stroombanen' onder, boven en tussen de storende lagen. De verticale doorlatendheid is bij de aanwezigheid van storende lagen (leem-, klei- of veenlagen) slecht.
Uit het geohydrologisch onderzoek van 2000 en 2001 is het bekend dat de waterscheiding tussen het systeem Leij / Donge en de Oude Leij / Nieuwe Leij, in het uiterste noordwesten van het plangebied ligt. De grondwaterstroming heeft een oostelijke / noordoostelijke richting. De Katsbogte zou daarbij geen invloed op hebben.
Uit het onderzoek blijken de maatgevende hoogste grondwaterstanden te variëren van ongeveer 13,80 m + NAP, langs de Rillaersebaan, tot ongeveer 12,80 m + NAP, bij het trafostation. Langs de Katsbogte is de maatgevende grondwaterstand relatief hoog in het gebied ten oosten van de Surfplas, met een maximum van ongeveer 13,40 m + NAP.
Het gebied loost onder vrije stroming naar de Katsbogte en vervolgens naar de Nieuwe Leij, de Voorste Stroom, de Essche Stroom en de Dommel. De beek is ooit ter hoogte van de A58 verlegd. Naast de Katsbogte ligt de Surfplas (circa 11,5 Ha) grotendeels in het plangebied. Deze plas is grondwaterafhankelijk. De peilen in de Surfplas schommelen rond de 11,00 m + NAP, met minima van 10,95 m + NAP en maxima van ruim 12,30 m + NAP. De bodem van de plas is op ongeveer 10 m diepte. De Katsbogte is bij het bouwrijpmaken van het gebied verlegd naar het zuiden en verruimd voor zoveel mogelijk retentie ten behoeve van de bebouwing ten noorden van de Surfplas. Bij te kort aan berging, stort het hemelwater op de Surfplas. Het hemelwater van het zuidelijk deel van het plangebied wordt direct geborgen op de Surfplas.
Het plangebied is ingericht met een duurzaam watersysteem. Hierbij:
De retentie- / infiltratievoorziening bestaat uit twee compartimenten: de voorbezinkzone en de retentiezone. De bergingscapaciteit is voldoende voor een bui met een overschrijdingsfrequentie van eens in de tien jaar.