direct naar inhoud van 4.2 Archeologie, cultuurhistorie en monumentenzorg
Plan: Bedrijventerrein Tradepark 58 2012
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2011025-e001

4.2 Archeologie, cultuurhistorie en monumentenzorg

4.2.1 Archeologie
4.2.1.1 Nota ´Grond voor het verleden´

Op 1 september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz) in werking getreden. Hiermee is het Verdrag van Malta uit 1992 in de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. Dit betekent onder meer het volgende:

  • 1. De introductie van het veroorzakersprincipe, waardoor de kosten van archeologisch onderzoek verhaald kunnen worden op de verstoorder;
  • 2. De verankering van de archeologische monumentenzorg in de ruimtelijke ordening.

Met de komst van de wet wijzigt het archeologiebestel in Nederland met name voor de overheidsorganen sterk. De nota 'Grond voor het verleden' (2007) is het beleidsplan voor het Tilburgse archeologiebeleid.

4.2.1.2 Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek

De standaard archeologische en cultuurhistorische inventarisatie ten behoeve van het onderhavige bestemmingsplan is uitgevoerd door Fontys-Bilan te Tilburg en is tot stand gekomen op basis van verschillende bronnen.

De volgende werkinstrumenten zijn hoofdzakelijk gebruikt bij het archeologische deel van bureauonderzoek:

  • 1. De Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek;
  • 2. De database van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (Archis, Archeologisch informatiesysteem);
  • 3. De Archeologische Monumenten Kaart (AMK).

Naast deze bronnen is gebruik gemaakt van de Archeologische Waarschuwingskaart Tilburg (ARWATI) en het databestand van het Regionaal Archief Tilburg (RAT). Op grond van de beschikbare gegevens wordt een goed beeld verkregen van de algemene archeologische verwachtingswaarde in het plangebied. Dit beeld wordt verder aangescherpt door een landschapsanalyse en door gebruik van lokale bronnen. De landschapsanalyse is opgesteld aan de hand van onder andere de geomorfologie en de bodem, maar ook door het interpreteren van bijvoorbeeld de (vroegere) infrastructuur en lokale archeologische waarnemingen. Om de historische ontwikkelingen in het plangebied in een breder kader te kunnen plaatsen, werd eerst de ontwikkelingsgeschiedenis van Tilburg in het algemeen onderzocht en vervolgens die van het plangebied in detail. De lokale bronnen omvatten onder andere historische kaarten, architectuurfoto´s en luchtfoto´s en geschreven bronnen waaronder plaatsbeschrijvingen en veldnamen, bebouwingsgegevens en veldverkenningen. Landschappelijke, archeologische en (cultuur)historische gegevens werden in het onderzoek samengevoegd tot een reconstructie van de ontwikkelingsgeschiedenis van het plangebied. De reconstructie werd vervolgens vertaald naar een archeologische verwachtingswaarde voor het plangebied, die nader kon worden gespecificeerd door er bodemverstorende activiteiten zoals wegen- en huizenbouw bij te betrekken.

4.2.1.3 Vertaling naar bestemmingsplan

Deze gronden hebben de dubbelbestemming Waarde-Archeologie gekregen. Deze dubbelbestemming brengt een omgevingsvergunningplicht voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden met zich. Daarnaast geldt ten aanzien van de onderliggende enkelbestemming een beperking van de bouwmogelijkheden. In het huidige bestemmingsplan Surfplas ligt op een groot deel van het plangebied een dubbelbestemming Archeologie. Deze dubbelbestemming kan voor een groot gedeelte komen te vervallen. De reden hiervoor is dat grote delen van het gebied de afgelopen jaren archeologisch onderzocht zijn. In 2005 is een deel van Tradepark 58 Zuid onderzocht (Ter Wal / Van Putten 2006, Tilburg Surfplas-zuid. Definitief archeologisch onderzoek BAAC-project 05.209). In 2008 is een groot deel van Trapark 58 Noord onderzocht door ARCHOL B.V.

In twee gebieden dient de dubbelbestemming Archeologie gehandhaafd te blijven.

In het noordelijke deel van het plangebied Tradepark dient de dubbelbestemming Archeologie gehandhaafd te blijven voor het terrein van de Essent trafostation. Dit terrein ligt op dekzandrug waar in 2008 een zeldzame bronstijdnederzetting voor een deel is opgegraven. Uit de resultaten van dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat deze Bronstijdnederzetting zicht verder doorloopt ter hoogte van dit terrein.

In het zuidelijke deel van het plangebied Tradepark dient de dubbelbestemming Archeologie gehandhaafd te blijven voor het terrein tussen de straten Park Sofia en Fiera. Vlak naast dit terrein zijn in 2005 sporen van een Bronstijd- en een Romeinse nederzetting aangetroffen. De verwachting is dat deze bewoningsporen zich uitstrekken tot op dit terrein.